Spring naar de hoofdinhoud

Soort berichten

Algemeen

Ieder nieuwsbericht op ieder medium van 1Amstelveen bevat het antwoord op de volgende vragen: Wie, Wat, Wanneer, Waar, Waarom en Hoe. Daarna kun je het bericht nog aanvullen met de volgende elementen;

  • Met wie 
  • Waarmee 

Kort nieuwsbericht (Jantje)

Een Jantje bestaat uit ongeveer 250 woorden en beschrijft kort en bondig de belangrijkste elementen van een nieuwsfeit. Hierbij kan een persbericht het fundament vormen, maar wordt – bij voorkeur – ook navraag over de informatie gevraagd bij een woordvoerder en/of getuige. Het uitgangspunt is een kort nieuwsbericht waarin we onze lezers informeren over wat er aan de hand is. Zo’n bericht is 2-3 alinea’s lang. Hierbij kunnen ook één of twee foto’s of een korte video worden toegevoegd. Het bericht kan tussendoor geüpdatet worden als hier behoefte aan is. Hierbij maken we regelmatig gebruik van foto’s die we aangeleverd krijgen van persbureaus. Daarvan moet de bron worden vermeld onder de foto. Realiseer je dat deze informatie vaak onvolledig is. Bel daarom altijd na bij de politie of veiligheidsregio. Vraag je bij een gebeurtenis altijd af wat de impact is en of dat een bericht waard is. Een ongeluk dat op een belangrijke weg voor vertraging zorgt is dat het geval. Bij een enkele automobilist die een paaltje raakt en geen blikschade heeft, kun je je afvragen wat de rest van onze doelgroep aan die informatie heeft. 


Langer nieuwsbericht of achtergrondverhaal (Jan)

Een Jan is een wat langer verhaal van ongeveer 500 woorden en biedt context en achtergrond bij een gebeurtenis of nieuwsfeit. Bijvoorbeeld een reflectie op een eerder gepubliceerde Jantje met reacties van een eigenaar of buurtbewoner op een brand of een duiding van een expert bij een bepaalde ontwikkeling. Maar het kan ook een uitgebreider bericht zijn in het kader van een serie (Maatschappelijk ondernemen in West-Friesland), een portret van iets of iemand (Vrijwilliger van de maand) of een thema-uitwerking (Wat betekend ‘water’ in West-Friesland). Hierbij kunnen ter illustratie meerdere foto’s of langere video-items worden toegevoegd. 

Een video item

We publiceren tv-items op de website. Dat doen we bij voorkeur door de items een element te laten zijn in een groter verhaal. We willen dat de video iets toevoegt, en niet dat het eigenlijk een complete herhaling is van wat er ook in het verhaal staat. 
Dat kan bijvoorbeeld door in het verhaal een extra bron aan te halen. Kan dat niet? Houd het online-verhaal dan kort en bondig. 
Verwerk de kern (wie, wat, waar, wanneer & hoe) in de lead, aangevuld met een tot drie alinea’s (met bijvoorbeeld enkele quotes). 
Sluit de video altijd via YouTube in de lopende tekst in. Het is in Wordpress ook mogelijk om een YouTubevideo te embedden bovenin een artikel, maar dat wordt niet overgenomen in de app. Video’s uit ABC worden automatisch ingesloten.